Welkom, wij helpen u graag verder:

Nieuws

Passend Onderwijs

Passend onderwijs voor iedere leerling: dat is het doel van de aanpassing van zorg voor leerlingen. Op deze pagina een overzicht het laatste nieuws.

Stelling Standpunt.nl: We moeten stoppen met het passend onderwijs 6.10.2020 08:39

Het passend onderwijs werkt niet. Dat blijkt uit een enquête van het Lerarencollectief onder 2500 leraren. Meer dan driekwart van de ondervraagden zegt leerlingen met gedragsproblemen of een beperking niet genoeg te kunnen helpen. Ze missen de kennis of ze hebben niet genoeg tijd.

Kinderombudsvrouw: passend onderwijs moet beter 24.9.2020 09:08

Kinderen die op een gewone school extra hulp nodig hebben, krijgen die niet altijd, blijkt uit een onderzoek van de Kinderombudsvrouw onder 184 kinderen. Het gaat om kinderen met meervoudige of complexe ondersteuningsbehoeften, die passend onderwijs moeten krijgen. Maar ze zeggen dat docenten nog te weinig weten wat ze nodig hebben. Ook merken ze dat docenten niet veel tijd voor ze hebben en dat het in de klassen vaak onrustig is.

[EduAd] 9 oktober: Het Nationaal Onderwijs Congres 17.9.2020 09:58

Talkshows over actuele onderwijsthema's, de omdenklezing 'Lastige kinderen, heb jij even geluk' van Berthold Gunster, een masterclass van Marcel van Herpen en een lezing van Meester Mark. 9 oktober heb je de keuze uit 30 mooie sessies. Beleef vanachter je laptop óf met collega's op je eigen locatie Het Nationaal Onderwijs Congres.

Meer nodig dan een bevlogen docent voor kwetsbare groepen leerlingen en studenten 17.9.2020 08:30

Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en mbo-opleidingen zouden in hun beleid moeten afspreken hoe zij kwetsbare groepen jongeren onderwijzen en begeleiden. Nu zijn deze leerlingen en studenten nog te veel afhankelijk van de individuele inzet van bevlogen docenten.

Zorgarrangeurs ondersteunen scholen 14.9.2020 09:54

Het ministerie van OCW en het ministerie van VWS willen zorg en onderwijs voor kinderen met een (grote) ondersteuningsbehoefte beter regelen. Onder andere door de financiering anders te organiseren. Vanaf schooljaar 2020/2021 gaan daarom zorgarrangeurs maximaal 50 scholen uit het (voortgezet) speciaal onderwijs (cluster 3 en 4) ondersteunen.

600.000 views op TikTok, maar geen passend onderwijs voor autistische Anouk (16): ‘Ik wil gewoon les!’ 1.9.2020 16:15

Al ruim vier jaar duurt de zoektocht naar geschikt onderwijs voor de zestienjarige Anouk Hendriks. De Arnhemse, bij wie in 2014 klassiek autisme werd vastgesteld, plaatste vorige week een filmpje op het populaire social mediaplatform TikTok waarin ze haar middelbare schooltijd samenvat. De post werd sindsdien ruim zeshonderdduizend keer bekeken.

Verstandelijke beperking vaak niet herkend: 'Al die jaren op mijn tenen moeten lopen' 1.9.2020 09:14

Onbegrip, lage cijfers en zelfs straf. Andries Lever heeft het allemaal meegemaakt. Leraren en stagebegeleiders zagen niet dat hij best wilde leren, maar dat het gewoon niet goed lukte. "Ik eindigde met een 2 op mijn diploma. Terwijl ik heel goed in de praktijkvakken was."

Slob wil ook speciaal onderwijs op BES-eilanden 4.7.2020 13:22

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) moet net zoals in de rest van Nederland speciaal onderwijs komen voor leerlingen met een handicap of gedragsproblemen. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) wil dit regelen.

Opinie | Soms is speciaal onderwijs gewoon beter 15.6.2020 16:17

Laat ook gehandicapte kinderen naar de buurtschool gaan, was eerder de oproep. Dat is niet altijd het beste voor het kind, schrijft Francisca Scholten.

Blog | Na crisis vraagtekens bij huidige vorm passend onderwijs 3.6.2020 08:39

Durven we met de ervaring die acht weken thuisonderwijs ons opleverden kritisch naar het bestaande passend onderwijs te kijken?

In 2019 meer geschillen PO 30.5.2020 08:49

De Geschillencommissie passend onderwijs behandelde in 2019 aanzienlijk meer geschillen dan in 2018. Ruim 70% daarvan ging over verwijdering. Toelating is een minder groot probleem.

Passend onderwijs: zorg beter georganiseerd, maar ook betere facilitering en duidelijkere doelen nodig 29.5.2020 08:10

De invoering van Passend onderwijs in 2014 heeft de organisatie van de ondersteuning van leerlingen verbeterd. Bij leraren en ouders zijn de verwachtingen die de invoering van Passend onderwijs heeft gewekt na 5 jaar niet waargemaakt. De overheid kan meer helderheid bieden over de doelen en gewenste langetermijnontwikkeling. Dat zijn enkele conclusies van de Evaluatie Passend onderwijs.